Uvařte si s námi domácí pivo (3. díl): Od sladiny k mladině

Chmel Z minulého dílu našeho seriálu o vaření piva pro začátečníky si přinášíme krásně čirou sladinu. Dnes dokončíme horkou fázi výroby a sladinu povaříme s chmelem – tj. provedeme takzvaný chmelovar. Ze sladiny se při něm stane mladina. Následně se přehoupneme do studené fáze výroby - mladinu ochladíme, zbavíme částeček chmele a kalů vzniklých při chmelovaru a převedeme jí do kvasné nádoby. Čtěte více »  
 

6 věcí, které jste nevěděli o chmelu

Konopí z čeledi konopovitých Co víme o chmelu? Že je důležitý při výrobě piva, že ho hodně vyvážíme a že je proklatě hořký. To pro začátek není špatné, ale nebyli bychom to národ pivařů, kdybychom o chmelu nechtěli vědět víc. Čtěte více »  
 

Které české odrůdy chmele by měl znát každý správný pivař?

Dlaně plné chmelových šištic Nemá pro člověka jiné poslání, než dodávat hořkou chuť jeho oblíbenému nápoji, tedy pivu. Řeč je o chmelu. Jaké odrůdy chmele se nejčastěji pěstují v našich končinách? Na to se pokusíme odpovědět v následujícím článku Čtěte více »  
 
Pijme s rozumem!
Top