Minipivovar? Ten už navštívil skoro každý. Zkuste výrobu cideru!

(Komerční sdělení) Bude to takových patnáct let, co se na našem trhu začaly první minipivovary. Tehdy to býval tak převratný podnikatelský počin, že majitelé minipivovarů se stali takřka přes noc celebritami. První malé pivovary byly ve všech novinách, turistických průvodcích a dokonce v hlavním vysílacím čase televizních stanic, místo u stolu se muselo objednávat týden předem.

 

Ta doba je za námi. Ne že by už nevznikaly žádné nové minipivovary, ale neotvíráte-li takový podnik právě na Václavském náměstí, pak nemůžete očekávat právě nával zákazníků a novinářů od prvního dne. Na co se tedy dnes zaměřit, chcete-li otevřít gastronomický podnik a přilákat dostatek zákazníků ?

Zkuste osvědčený recept – dobrou kuchyni. A k dobrému jídlu hostům nabídněte hit letošní sezóny – cider. Proč právě cider a co to vlastně je ?

Cider z cidérky

_

Cider (někdy psáno jako Cidre) je ovocný nápoj s nízkým obsahem alkoholu, který je tradičním nápojem především zemí severní Evropy. Ne nadarmo se cider nazývá také severským vínem. Tradiční cider je vyroben řízeným kvašením moštu, získaného lisováním několika speciálně vybraných odrůd jablek. Právě výběr odrůd je největším tajemstvím producentů cideru a dosažení unikátní osvěživé chuti je výzvou všem, kteří se chtějí do výroby domácího cideru pustit.

Oproti minipivovarům budou mít první výrobci českého cideru jednu velkou výhodu. Málokdo v našich krajích ví, jak má vlastně pravý cider chutnat. A tedy ať majitel cidérky vyrobí nápoj jakékoli chuti, třeba z jablek z vlastní zahrady, nemusí se obávat negativních reakcí ze strany „znalců“.  Naopak – pole neorané přímo vybízí k experimentování a soutěžení mezi budoucími pěstiteli jabloní a výrobci cideru. A není nikde napsáno, že musíte cider vyrábět jen a pouze z jablek. Netradiční cider lze vyrábět prakticky ze všech druhů ovoce.

Možná to budete právě Vy, kdo vytvoří nápoj tak unikátní chuti, až se o něm bude jednou bude říkat, že to je ten pravý český cider!

Co je vlastně potřeba mít pro výrobu cideru?

Výrobní postup nápoje cider je velmi podobný výrobě piva. Liší se prakticky jen v první fázi výrobního cyklu, kdy namísto pivní mladiny je meziproduktem ovocný mošt, získaný lisováním umytých a nadrcených jablek či jiného ovoce.

Následuje fáze kvašení, která trvá 3 až 5 dní, při němž se za řízených teplot mezi 28°C – 35°C mění v ovoci obsažené cukry částečně na alkohol. Obsah alkoholu v nápoji se pohybuje mezi 0,5% až 8,2% celkového hmotnostního objemu. Kvašení zajišťuje vybraný druh kvasinek.

Poté se z nápoje odstraní mrtvé kvasinky a cider začne za mírného přetlaku zrát ve speciálních tancích, přičemž se sytí oxidem uhličitým, který vzniká jako produkt činnosti zbylých kvasinek. Zrací proces je nejdelší fází výrobního cyklu a jeho výsledkem je po jednom až čtyřech měsících osvěžující nápoj cider.

Vyrábějte cider efektivně

Cider lze s využitím různě upravených nádob za určitých okolností vyrábět i doma. Plánujete-li však výrobu cideru pro komerční účely, bude lepší pořídit si k tomu profesionální výbavu. Jedině s ní bude produkce nápoje cider efektivní a povede s jistotou k požadovanému výsledku a výrobním objemům.

Výrobců technického zařízení pro průmyslovou výrobu cideru není v Česku mnoho. Nás zaujalo zajímavé řešení tradičního výrobce českých minipivovarů, opavského konsorcia Czech Mini Breweries, který vyrábí modulární stavebnicový systém výrobní linky cideru CIDERLINE MODULO, ale také profesionální výrobní zařízení CIDERLINE PROFI, určené pro větší objemy produkce nápoje cider.

Cidérky

_

Co se nám na systému stavebnicové výrobní linky cideru CIDERLINE MODULO ale líbilo nejvíce je skutečnost, že cidérku je možné snadno rozšířit o modul pivovarské varny a takto získat kombinovanou výrobní linku pro výrobu cideru i piva – BEERCIDERLINE MODULO. Ideální řešení pro provozovatele malých restauračních podniků, kteří nechtějí usnout na vavřínech a chtěli by zákazníkům poskytnout pestrou paletu chutí, vůní a barev v nabízeném sortimentu nápojů.Zatímco systém CIDERLINE PROFI je typickou průmyslovou cidérkou, jejíž instalace počítá s pevným zabudováním do budovy, tak systém CIDERLINE MODULO je opravdovou stavebnicí, kterou si výrobce cideru jednoduše sám sestaví z dodaných modulů, aniž by bylo nutné zasahovat jakkoli do budovy, v níž má být cidérka umístěná. Toto řešení má zřejmou výhodu například pro všechny provozovatele restaurací, kteří nejsou vlastníky objektu a nemohou tedy provádět jeho stavební úpravy bez souhlasu vlastníka.

Pivo z minipivovarů

_

Toto je komerční sdělení. Alkoholium.cz neovlivňuje jeho obsah ani není jeho autorem.

Štítky:  
 
Názory a komentáře
Pijme s rozumem!
Top