Espresso martini – drink, který vás nakopne

Máte-li rádi kávu, tento koktejl vás zaručeně osloví. A nejen to! Také vás pořádně nakopne, neboť jednou z přísad je espresso, což napovídá i název tohohle drinku. Pokud však s ohledem na název čekáte koktejl podobný martini, naopak vás zklameme. Gin ani vermut v tomhle koktejlu nenajdete.Přejít na recept

 

Milovníky kávy už jsme na těchto stránkách dříve potěšili několika recepty, jejichž součástí byla káva. Jednalo se o recepty na irskou, alžírskou a mexickou kávu. Tyto však měly spíše blíže ke kávě a alkohol byl pouze pomyslnou třešničkou na dortu. Jinak je tomu v případě koktejlu espresso martini, který je nefalšovaným kávovým koktejlem.

„Něco, co by mě probudilo a pak ožralo“

Autorem tohoto koktejlu je známý londýnský barman Dick Bradsell, který proslul svým inovativním přístupem k míchání koktejlů. Espresso martini tedy není jeho jediným koktejlovým vynálezem. Jde přitom o koktejl poměrně moderní. Bradsell ho totiž poprvé namíchal v roce 1983 v londýnské restauraci Brasserie Soho. Vynález koktejlu espresso martini byl přitom spíše náhodou. Bradsell k tomu uvádí, že za ním jednou přišla žena, která si poručila namíchat něco, co by ji probudilo a následně opilo (doslova prý uvedla, že chce „something that would wake me up, and then fuck me up„). Bradsell dál popsal, že tehdy měli v restauraci bar uspořádaný tak, že kávovar byl hned vedle místa, kde míchal drinky. Káva tak mnohdy byla úplně všude. Když pak přijal shora uvedenou objednávku, káva bylo to první, co ho napadlo. K další důležité přísadě, vodce, uvádí: „Tehdy se vše točilo kolem vodky. Bylo to jediné, co lidi tehdy pili“.

Recept na koktejl Espresso Martini

Pokud jsme vás na espresso martini dostatečně nalákali, je přímo naší povinností prozradit vám, jak se tenhle drink míchá. Vzorem nám bude recept Mezinárodní barmanské asociace (IBA), neboť i espresso martini najdeme na jejich oficiálním seznamu koktejlů. K přípravě koktejlu tedy budete potřebovat:

K přípravě tohohle koktejlu se vám bude hodit shaker. Do něj dejte nejprve dostatek ledu a poté všechny ostatní ingredience. Obsah shakeru energicky a důkladně protřepte a následně ho slijte do vychlazené sklenky na martini (tzv. martini či cocktail glass) tak, aby led zůstal v shakeru. Stejná sklenka je mimochodem to jediné, co má tenhle koktejl společné s klasickým martini. Jak je patrné i z obrázků, nejčastěji se tento drink zdobí několika zrnky kávy spokojeně sedícími na nadýchané pěně. Nelze odolat!

Zrnkovou kávu na nazdobení i přímo pro přípravu espressa objednejte třeba v e-shopu Čerstvákáva.cz.

Štítky:  
 
Názory a komentáře
Pijme s rozumem!
Top

kopie-souboru-hp_licence289_hospoda_1920x500